Video oprema

Sony avanturistički duh u 4K rezoluciji

Na Međunarodnom sajmu potrošačke elektronike (CES), koji je održan u Las Vegasu od 6-9. januara 2015. godine, kompanija Sony predstavila je brojne novitete u segmentu video kamera.

Sony_FDR-AXP33_slika_01

Akcione kamere

Dosta pažnje izazvale su dve nove vodootporne akcione kamere Sony FDR-X1000VR i HDR-AS200VR. Oba modela pokrivaju vidni ugao od 170 stepeni s ultra-širokougaonim Zeiss Tessar objektivom za beleženje akcija iz panoramske perspektive. Unapređena SteadyShot funkcija omogućava jasan i stabilan snimak, čak i prilikom trčanja, vožnje bicikla ili snimanja iz vazduha, dok stereo mikrofon visokog kvaliteta na obe kamere s funkcijom za redukciju buke garantuje kristalno jasan zvuk. Bilo da upravljate paraglajderom ili savladavate planinsku padinu, akciona kamera FDR-X1000VR vam omogućava da svoja iskustva proživite više puta, ali i da ih podelite s najbližima u 4K rezoluciji. Ovaj model nudi mogućnost da pravite Full HD120p i HD240p video zapise, kao i da snimate u slow motion režimu. Takođe, Action Cam prvi put može da beleži snimke s velikim bitrejtom u 4K 30p 100/60Mbps[1] koristeći XAVC S format, koji je razvijen na osnovu XAVC 4K/HD formata za profesionalnu upotrebu.

Sony_FDR-AXP33_slika_02

Aplikacija za jednostavno uređivanje snimaka

Ko još želi da troši vreme na uređivanje snimaka kada vas sledeća avantura čeka iza ćoška? Highlight Movie maker je aplikacija koja bira najbolje scene, a zatim ih spaja praveći jedan video koji je za nekoliko sekundi spreman za deljenje s prijateljima. Osim toga, tu je i besplatna Action Cam Movie Creator aplikacija koja vam omogućava da ubacite GPS podatke, kako biste imali pregled pređenog puta, kao i Video Merge funkcija za jednostavno spajanje najboljih delova snimka.

Još više dodataka

Uz proširenu ponudu dodataka za Sony akcione kamere, sada ćete biti u prilici da sve svoje avanture zabeležite i iz više uglova. Zahvaljujući ugrađenom Wi-Fi standardu možete da povežete bilo koju kameru s vodootpornim RM-LVR2 Live-View Remote upravljačem koji se kači oko zgloba, omogućavajući vam da proveravate uglove snimanja, zaustavite ili pokrenete snimanje, pregledate snimljeni materijal, kao i da izbrišete sve scene koje ne želite da sačuvate. Takođe, ovaj upravljač može da kontroliše do pet kamera – uključujući i preostale Action Cam modele[2], kao i Sony QX1 i QX30 kamere. Kontrolisanje više uređaja biće omogućeno aplikacijom Play Memories Mobile  (verzija 5.2, koja će biti lansirana na proleće 2015.)

Bočno postolje za kacigu VCT-HSM se veoma lako podešava, za savršene uglove snimanja dok skijate ili vozite bicikl. Držač za bord VCT-BDM1 stajaće čvrsto i sigurno, bez obzira da li vozite bord ili surfujete, dok vodootporna maska SPK-X1 omogućava da Action Cam kamera ostane suva do dubine od 10m. Takođe, za sve ljubitelje podvodnog sveta na većim dubinama, tu su opciona AKA-DDX1 Drive vrata (za model FDR-X1000VR), koja mogu da se postave umesto standardnih vrata maske kamere za istraživanje na dubinama do 60 metara.

Sony_FDR-AXP33_slika_05

Asortiman Sony kamera za 2015. godinu

Asortiman predvodi model Sony Handycam FDR-AXP33, a s obzirom na činjenicu da prodaja 4K Ultra HD televizora raste na globalnom nivou, korisnici su s oduševljenjem dočekali mogućnost da proizvode sopstveni 4K materijal. Model FDR-AXP33 je za oko 30 odsto manji i 20 odsto lakši od postojeće FDR-AX100 kamere. Ovo je prva Sony kamera sa Balanced Optical SteadyShot stabilizacijom slike za pravljenje stabilnih 4K video zapisa bez zamućenja čak i pri snimanju iz ruke i bez stativa. Uživaćete u mirnim snimcima visokog kvaliteta i u situacijama u kojima hodate i zumirate za krupne kadrove, kada podrhtavanje slike može biti problem.

Za impresivnu 4K sliku, koju je veoma jednostavno uređivati i deliti, zaslužan je i efikasni XAVC S format. Korisnici koji posebno cene kvalitet imaju mogućnost snimanja u visokom bitrejtu od 100 MBps, sa znatno više informacija u svakom kadru za čistiji i oštriji 4K snimak. Novi model 4K Handycam kamere odlikuje i jednostavnost upotrebe zahvaljujući analognom prstenu i tasterima za zumiranje, mogućnost podešavanje fokusa ili osvetljenja, kao i profesionalni dizajn. Osim toga, ovaj model poseduje ISO-kompatibilno Multi Interface ležište koje prihvata mnoštvo različitih dodataka i pruža mogućnost snimatelju da dodatno izrazi svoju kreativnost.

Sony_FDR-AXP33_slika_03

Čak i po sunčanom danu, podešavanje scene je pravo zadovoljstvo uz novo elektronsko tražilo visokih performansi, koje pruža tri puta više detalja od prethodnih modela. Zahvaljujući Wide Xtra Fine LCD ekranu dijagonale 3 inča i WhiteMagic tehnologiji, koja značajno poboljšava vidljivost sadržaja, korisnici će biti u mogućnosti da uživaju u suptilnim detaljima u bilo kojim uslovima.

Trenutke zabeležene FDR-AXP33 kamerom možete da proživite iznova, povezivanjem kamere HDMI kablom sa 4K televizorom ili bilo kojim Full HD televizorom, jer se veoma velike količine podataka u svakom 4K kadru automatski kompresuju za super-semplovanu Full HD reprodukciju. Takođe, Handycam FDR-AXP33 može da „izdvaja” 4K prikaze, eliminišući pozadinu i odvajajući izabrani deo kadra da bi se popunio ekran u Full HD kvalitetu.

Sony_FDR-AXP33_slika_04

 Tri nova Sony modela – HDR-PJ620, PJ410 i CX405– nude mogućnost pravljenja video snimaka visoke definicije za beleženje trenutaka vrednih pamćenja.

Sada već standard na svim Handycam modelima, Highlight Movie Maker opcija omogućava pravljenje kraćih filmova koji zahvaljujući efektima tranzicije i pozadinskoj muzici izledaju poput profesionalnih video snimaka. Osim toga, Handycam kamera može samostalno da odabere važne trenutke ili emocije na snimku, poput osmeha, a zatim da spoji izabrane klipove. Svoje snimke možete da podelite s prijateljima putem društvenih mreža, ali i sa svima u prostoriji zahvaljujući modelima koji imaju ugrađen projektor – sada sa moćnih 50 lumena osvetljenja na modelu FDR-AXP33.

Gotovo svi novi modeli imajuiMulti Camera Control funkciju,koja vam omogućava da istovremeno kontrolišete više kompatibilnih kamera[3], koristeći ključne komande kao što su start/stop, zum, opcija za nepomične objekte i druga standardna podešavanja. Pri korišćenju ActionCam ili Lens-style kamera, korisnici mogu da kontrolišu i do 5 uređaja istovremeno, dok vam je uz dodatak opcionog VCT-CSM1 ležišta omogućeno da još jednu kameru prikačite na Handycam. Nakon snimanja, kombinovanje materijala sa svih uređaja je krajnje jednostavno, zahvaljujući PlayMemories Home servisu za kreiranje dinamične montaže, koja prikazuje svaku tačku gledišta istovremeno.

Handycam ponuda za 2015. godinu donosi XAVC S 50-megabitno snimanje i napredne funkcije stabilizacije slike – Balanced Optical SteadyShot ili Optical SteadyShot u Intelligent Active režimu, garantujući visoko kvalitetne snimke bez zamućenja. S ekstremno širokim uglovima za 26,8mm snimanje, bićete uz prilici da zabeležite sve praznične avanture, druženja s prijateljima i uživanja u svakodnevnici.

Sony_HDR-AS200V_lifestyle_slika_01

[1] 4K režim nije podržan

[2] Podržava Micro USB kompatibilne uređaje

[3] Realne performanse mogu varirati u odnosu na podešavanja, vremenske uslove i druge faktore. Maksimalan kapacitet baterije će se smanjivati tokom vremena.

Više informacija potražite na www.sony.rs

Author: Danilo Tošić