Aktuelnosti

Šta se nalazi u torbi Maxa Leitnera?

Fotograf Marx Leitner, autor fotografija u kampanji “Varljive linije” otkriva šta je koristio od opreme prilikom fotografisanja poznatog parkuriste  Benija Gramsa.

Fotoaparat D850 (https://yellowstore.rs/nikon-d850-telo.html)

Novi Nikon D850 dokazao se kao savršen pratilac za ovaj jedinstveni snimak arhitekture. Kombinacija brzine i izuzetno visoke rezolucije ovog fotoaparata omogućila mi je snimke Benijevih skokova i atraktivnih trikova koji traju deo sekunde – i sve to u okruženju specifične arhitekture a sa veoma jasno izraženim detaljima. Istovremeno raspon osetljivosti od ISO 64-25600, koji se može smanjiti na ISO 32 ili produžiti na ISO 102400, omogućio mi je fotografisanje čitavog spektra lokacija Varšave, čak i pri slabom osvetljenju.

Objektiv AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED (https://yellowstore.rs/nikkor-14-24mm-f-28g-af-s.html)

Jedan od mojih najomiljenijih objektiva ikada jeste AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED – on doslovno „živi“ na telu mog fotoaparata. Kvalitet fotografija na kojima nema distorzije znači da nema motiva koji poželim da snimim a da će on biti previše širok ili predstavljati preveliki izazov. Ovaj širokougaoni objektiv dozvoljava mi da u potpunosti obuhvatim zgrade u gradu i da istovremeno zadržim oštrinu koja je veća od one koju imaju pojedini ekvivalentni objektivi fiksnih žižnih daljina, oštrinu koja se prostire preko celog snimka – od ivice do ivice. Takođe, zahvaljujući izuzetnoj svetlosnoj jačini ovog objektiva mogao sam da zabeležim sve finese Benije veštine koja kao da odoleva gravitaciji.

AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED (https://yellowstore.rs/nikkor-24mm-f-14g-ed-af-s.html)

Mislim da je vidni ugao idealan za urbano okruženje onaj koji ima objektiv žižne daljine 24mm. Odlična stvar u vezi sa ovim “prime” objektivom jeste njegova sposobnost da “odradi“ prostor. To je prednost koja mi pomaže da budem kreativan onda kada treba predstaviti odnos veličina prednjeg i zadnjeg plana u prostoru odnosno strateškof kadriranja Benija nasuprost masivnoj arhitekturi koja ga okružuje. Optički dizajn objektiva doneo je neverovatnu oštrinu dok Nano Crystal premazi pomažu u redukovanju neželjenih refleksija.

AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR (https://yellowstore.rs/nikkor-16-35mm-f-4g-af-s-ed-vr.html)
.
Objektiv AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR pravi je odgovor na pitanje upotrebljivosti i preporučio bih ga svakom fotografu čiji posao zahteva kvalitetan a ipak pristupačan širokougaoni objektiv. Sistem za smanjenje vibracija pomaže prilikom snimanja stabilnih i oštrih fotografija. Takođe, možete snimati pri svim vremenskim uslovima zahvaljujući njegovom optičkom dizajnu – bez kompromisa po pitanju rezolucije i kontrasta. Ovo je naročito pogodno kada je počela da pada kiša.


AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G (https://yellowstore.rs/nikkor-35mm-f-14g-af-s.html)
Pouzdan objektiv, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G, za ovaj snimak predstavljao je pametan izbor. Objektiv ima fiksnu žižniu daljinu i ogromnu svetlosnu jačinu što u praksi znači da kakvi god da su svetlosni uslovi snimak će imati dovoljno svetla. Takođe mogu da spustim ISO i istovremeno iskoristim kratke ekspozicije kako bih “zamrzao” Benijeve trkačke veštine u okviru scene. Vidni ugao objektiva dozvoljava da otkrivam uglove i perspektivne linije koje izazivaju pažnju posmatrača uz lepo definisano odvajanje oštrog subjekta i meke pozadine.

 

Dodatna oprema
Torba

Na snimanjima nosim dosta različitih objektiva, često čak i više nego na ovom projektu. Nositi skupu opremu, koja treba da bude bezbedna, na udoban način zahteva kvalitetne torbe. Zato sam odabrao Compagnon torbe za nošenje svoje opreme.

Stativ

Kada je na snimku neophodno precizno podesiti linije arhitekture fotografu je neophodan dobar stativ. Sa sobom uvek nosim stabilan karbonski stativ sa glavom koja umesto standardnih sistema kontrole koristi zupčanike. Od nedavno sam se udružio sa kompanijom Arca Swiss i sada koristim kompaktnu D4 glavu stativa. Velika prednost zupčanika u glavi stativa jeste preciznost podešavanja koju je moguće postići – doslovno u trenutku.

 

 

 

ReFoto

Author: ReFoto