Oprema

Stativi za poneti

joby gorillapod

Joby Gorilapod Focus

Gorillapod Focus

Gorillapod Focus

U poređenju sa ostalim Gorillapod linijama stativa, kao što su izvorne verzije SLR i SLR Zoom, Gorillapod focus ima najveću nosivost od pet kilograma što je dovoljno da ponese i teže profesionalne fotoaparate. Može da služi kao klasičan stativ, a zahvaljujući fleksibilnim zglavkastim nogama omogućava da se, kao što mu i ime govori, stabilno zakači na drvo, ogradu, kola, bicikl ili bilo koji drugi pogodan nosač. Na taj način mali i kompaktni stativ kojeg držite u torbi može vam se naći uvek pri ruci da stabilno učvrstite vaš fotoaparat ili kameru. Napravljen je od legure aluminijuma i japanske ABS plastike. Može se koristiti bez glave ili ako želimo možemo na njega montirati Ballhead X kuglastu glavu od istog proizvođača ili bilo koju drugu glavu. Za nju su predviđeni i razni dodaci od drugih proizvođača, kao što su, na primer, točkići što ovu glavu pretvara u moćan alat u video produkciji.

 • cena: 14.990 din. (130 evra) set sa Ballhead X
 • maks. nosivost: 5 kg
 • masa: 0,5 kg

[button type=”link” link=”www.joby.com” size=”btn-medium”]www.joby.com[/button]

[divider_top]

Joby Gorilapod MPod Mini Stand

Gorillapod Mpod Mini Stand

Gorillapod Mpod Mini Stand

I kod ovog stativa je vidljiva na delu kreativnost njegovog dizajnera. Minijaturni stativ MPod Mini Stand ima univerzalni dizajn koji omogućava postavljanje većine pametnih telefona sa ili bez zaštitne maske i bez obzira da li je to Apple iPhone, Samsung Galaxy ili neki drugi telefon. Ima fleksibilne zglavkaste nogu koje se mogu prilagođavati svim vrstama površina, a njegova glava je proširiva stezaljka koja omogućava montažu pametnog telefona. Ovaj stativ može da posluži i za fotografisanje ili snimanje video-zapisa, ali i za montiranje pametnog telefona kako bi gledali neki sadržaj na njemu. Jedino što bi bilo dobro da i ovaj stativ ima magnetne stopice, jer bi na taj način postao još prilagodljivi. Zanimljivo je da je “Joby” za korisnike iPhone telefona pripremio posebnu aplikaciju koja nam pomaže kod fotografisanja i snimanja video-zapisa kada se nalazi na stativu. Ima masu od 30 grama i kompaktan je tako da ga možete svakodnevno nositi sa sobom.

 • cena: 1.750 din. (15 evra)
 • max. nosivost: 0,325 kg
 • masa: 0,30 kg

[button type=”link” link=”www.joby.com” size=”btn-medium”]www.joby.com[/button]

[divider_top]

Joby Gorilapod Hibrid

Gorillapod Hibrid

Gorillapod Hibrid

Ovaj stativ je usmeren ka onima koji imaju neki od CSC ili naprednih kompaktnih fotoaparata mase do jednog kilograma. Kao i svi Gorillapod stativi ima fleksibilne zglavkaste noge koje mu dozvoljavaju da se stabilno zakači na drvo, ogradu, kola, bicikl ili bilo koji drugi pogodan nosač. Hybid je jedini Gorillapod stativ koji standardno dolazi s integrisanom aluminijumskom kuglastom glavom što je za ostale stative dodatna oprema. Na glavi se nalazi libela i pločica za brzo postavljanje stativa, a može se kupiti dodatna pločica ako imate više fotoaparata ili pločica na koju se može postaviti blic. Kuglasta glava ima jedan točkić sa kojim se zateže i oslobađa, a može se panoramski okretati za 360 stepeni ili nageti za + / – 90 stepeni, a bilo bi još bolje da ove dve funkcije imaju odvojenu kontrolu.

 • cena: 4.490 din. (39 evra)
 • maks. nosivost: 1 kg
 • masa: 0,191 kg

[button type=”link” link=”www.joby.com” size=”btn-medium”]www.joby.com[/button]

[divider_top]

Joby Gorilapod Mini Magnetic

Gorillapod Mini Magnetic

Gorillapod Mini Magnetic

Najnoviji proizvod firme Joby je stativ posebno dizajniran za male kompaktne digitalne fotoaparata i akcione video-kamere (kao što je GoPro) mase do 325 grama. Izvorno je inspirisan klasičnim GorillaPod sa fleksibilnim zglavkastim nogama i magnetnim stopicama koje mogu da se postave na bilo koju metalnu površinu. Tako da se može postaviti i fiksirati na različite načine i prilagoditi se neravnim površinama, a podesivi vrat omogućava promenu položaja fotoaparata ili kamere. Na taj način možemo snimiti fotografije i video-zapis iz neobičnih uglova, a dimenzije stativa su takve da se može staviti u bilo koji džep.

 

 • cena: 1.750 din. (15evra)
 • max. nosivost: 0,325 kg
 • masa: 0,43 kg

[button type=”link” link=”www.joby.com” size=”btn-medium”]www.joby.com[/button]

[divider_top]

BallPod

Ballpod

Ballpod

BallPod je držač za digitalne fotoaparte, kamere ili mobilne telephone koji je u potpunosti drugačiji od ostali. Sastoji se od napunjene gumirane lopte koja ima standardni navoj od ¼ inča za povezivanje sa fotoaparatim. Tako da se može prilagoditi bilo kojem terenu bilo da je stenovito, mokro, mekano, ili s nagibom. U tehničkoj specifikaciji nije navedena maksimalna nosivost, ali prema našim probama uglavnom može stabilno da drži kompaktne digitalne fotoaparate ili CSC fotoaparate. Mada mu ta namena nije definisana, mogao bi se upotrebiti i kao oslonac za teleobjektive koji imaju navoj za stativ. Ako vam je boja važna, on se proizvodi u šest različitih boja (crna, pava, zelena, žuta, ljubičasta i bela).

 • cena: 2.850 din (25 evra)
 • max. nosivost: nije definisana
 • masa: 0,24kg

[button type=”link” link=”www.ballpod.com” size=”btn-medium”]www.ballpod.com[/button]

[divider_top]

Manfrotto PIXI

Pixi

Pixi

Novi moderan stoni stativ neobičnog imena Piksi u zatvorenom položaju dugačak je 18,5 cm. Kvalitet izrade je odličan i obojen je u mat crnu boju, a dobro osmišljena konstrukcija omogućava da se na njega mogu postaviti različiti uređaji kao što su fotoaparat, blic, video-kamera ili mobilni telefone uz odgovarajući držač. Jednostavan je za upotrebu, ima dugme s kojim se otpušta kuglasta glava i kada su noge otvorena ima radnu visinu od 13,5 cm. Na njoj se nalazi standadni navoj od ¼ inča na koji se montira fotoaparat, a maksimalna nosivost je 1 kg. To je dovoljno da se na njega može postaviti D-SLR fotoaparat od srednje kategorije pa naniže, ili bilo koji CSC ili kompaktni fotoaparat. Kada se sklope noge, celi stativ poprima formu ručke koja nam može poslužiti za držanje fotoaparata ili kamere kada snimamo video-zapis.

 • cena: 2.490 din. (22 evra)
 • maks. nosivost: 1 kg
 • masa: 0,23 kg

[button type=”link” link=”www.manfrotto.com” size=”btn-medium”]www.manfrotto.com[/button]

[divider_top]

Manfrotto Pocket-serija

Pocket-serija “Manfrotto” stativa je predviđena da se montira na fotoaparat i da na njemu stoji, jer kada se sklope nožice dovoljno je tanak da ne menja siuletu fotoaparata. Dobija se sa ključićem koji pomaže da montiramo stativ na fotoaparat, torbicom i rezervnim šrafom. Kvalitet izrade je odličan i napravljen je od metala sa gumiranim delovima na nožicama i preciznim oznakama kako da se montira. Fotoaparat se može lagano i stabilno postaviti na bilo koju površinu. Jedina mana je da je šraf kojim se montira na fotoaparat veoma lako izgubiti. Na raspolaganju su dva modela Pocket-serije. Modeli MP1-C01 koji je u crnoj boji i MP1-C01 u sivoj su namenjeni za kompaktne digitalne fotoaparate i CSC fotoaparate, a maksimalna nosivost je 0,6kg. Modeli MP3-D01 u crnoj boji i MP3-D02 u sivoj boji namenjeni su za D-SLR fotoaparate, a maksimalna nosivost je 1,5 kg. Pocket-serija stativa je sigurno najbolje rešenje za sve koji ne žele da imaju stativ uvek sa sobom.

 • cena: 2.390 din. /3390 din. (21 evro / 30 evra)
 • maks. nosivost: 0,6/1,5 kg
 • masa: 0,3/ 0,7 kg

[button type=”link” link=”www.manfrotto.com” size=”btn-medium”]www.manfrotto.com[/button]

[divider_top]

Boris Bjelica

Author: Boris Bjelica