Zanimljivosti

Zamrznuti svetionik na jezeru Mičigen

© ThomaSzakowski

Zbog trenutne vremenske situacije u Americi na internetu su ove fotografije poslednjih dana kružile uz priču da je zamrznuti svetionik na jezeru Mičigen samo još jedna od posledica takozvanog Polarnog vorteksa. Međutim, prava istina je da je fotograf Thomas Zakowski ove fotgrafije snimio još pre 2 godine.
Zbog standardno niskih zimskih temperatura, u okolini jezera Mičigen, ovakav prizor svetionika u mestu Sveti Jozef uopšte nije retka pojava. Obe kule, izgrađene pre više od jednog veka, su zimi zbog hladnih vetrova i talasa skroz prekrivene i okovane ledom. Ipak sam pogled na fotografije čini da vam se hladnoća uvuče u kosti, a ceo prizor podseća na neki ledeni zamak iz bajke, ili na neverovatnu scenografiju nekog visokobudžetnog filma. Niži toranj visok je 10,5 m a viši 17, 4 m i spojeni su pistom koja kada je ovako prekrivena ledom  zaista predstavlja neverovatan prizor.

Jezero Mičigen je jedno od 5 Severnoameričkih Velikih jezera. Ova jezera su toliko velika da snabdevaju vodom kompletno stanovništvo celog regiona. Ako vas zanima da pogledate kako svetionik izgleda ovih dana, dok su temperature u Americi neubičajeno niske, pogledajte fotografije Džošue Novickog (Joshua Nowicki) .

© Thomas Zakowski

© Thomas Zakowski

© Thomas Zakowski

© Thomas Zakowski

 

© Thomas Zakowski

© Thomas Zakowski