Objektivi

Svestrani supertelefoto zum-objektiv Canon EF 100-400 mm f/4,5-5,6 L IS II USM

Canon je danas predstavio EF 100-400 mm f/4,5-5,6 L IS II USM – novi, snažni zum-objektiv visokih performansi iz Canonove serije L, savršen za fotografe sportskih događaja i prirode. Ovaj model naslednik je izuzetno popularnog objektiva EF 100-400 mm f/4,5-5,6 L IS USM i nudi niz unapređenja kako bi poboljšao kvalitet fotografije i povećao upotrebljivost, stvarajući novo merilo za performanse kompaktnih super telefoto zum-objektiva.

Izuzetne optičke performanse i fleksibilnost

Potpuno redizajnirana optička struktura objektiva opremljena je optičkim stabilizatorom slike koji sprečava podrhtavanje i zamućene slike u rasponu četiri blende. Ima tri režima rada optičke stabilizacije koja su prilagođena najčešćim uslovima fotografisanja, a Canonov prstenasti USM motor omogućava brzo i tiho automatsko fokusiranje.

Napravljen je da pruži najviši kvalitet fotografije sa svakim pritiskom okidača, a struktura objektiva sadrži 21 element, i to kombinaciju elemenata od fluora i Super UD (Super Ultra-low Dispersion) elemenata i, kao prvi EF objektiv, Canonov novi premaz Air Sphere Coating (ASC). Taj novi antireflektirajući premaz sastoji se od sićušnih nanočestica koje stvaraju sloj s ultraniskim indeksom refrakcije kako bi se smanjila pojava propratnih slika (ghosting) i odsjaja.

L260_pic_front[5]L260_pic_front[5]L260_pic_front[5]

Redizajnirani zum i napredna profesionalna upotreba

Nakon dobijenih povratnih informacija od fotografa koji koriste Canonovu opremu, novi objektiv može se pohvaliti nizom poboljšanja, uključujući tradicionalni kružni zum mehanizam poput onog na ostalim EF zum objektivima. Novi mehanizam za podešavanje zuma putem posebnog dodirnog prstena omogućava glatku akciju za brzo zumiranje kao i mogućnost zaključavanja zuma na željenoj žarišnoj daljini, čime se sprečava promena kompozicije slike slučajnim dodirom prstena za zumiranje.

Neverovatno kompaktan i lagan za ovako napredni telefoto objektiv, EF 100-400 mm f/4,5-5,6 L IS II USM optimizovan je kako bi fotografima ponudio sve što im je potrebno. Objektiv sada raspolaže ugrađenim priključkom za stalak kako bi omogućio glatku rotaciju bez zastajkivanja, a ukoliko je potrebno, noga za stalak može se ukloniti smanjujući na taj način veličinu objektiva.

Objektiv je robusne konstrukcije  i napravljen je  da se koristi bilo gde, čak i u najekstremnijim uslovima. Konstrukcija kućišta otporna na prašinu i vodu nudi trajnost koju korisnici traže i osigurava da ovaj objektiv besprekorno funkcioniše u vrlo izazovnim okruženjima. Za dodatnu trajnost, objektiv je premazan premazom od flora na prednjim i zadnjim elementima, smanjujući mogućnost da se prljavština uhvati na njegovu površinu i negativno utiče na kvalitet slike.

Najznačajnije prednosti objektiva Canon EF 100-400 mm f/4,5-5,6 L IS II USM:

  • Svestrani, prenosni supertelefoto zum-objektiv
  • Vrhunski kvalitet slike u celom kadru
  • Sprečava podrhtavanje i zamućene slike uz pomoć stabilizatora slike u rasponu četiri blende
  • Omogućava prilagođavanje kontrole zuma u različitim situacijama
  • Brzo, gotovo nečujno fokusiranje
  • Pouzdan rad u lošim vremenskim uslovima

Opširnije informacije su dostupne na sajtu: www.canon.rs

Boris Bjelica

Author: Boris Bjelica