Zanimljivosti

Tema broja ReFoto 108 – NJUJORK

© Nikola Tamindžić
© Nikola Tamindžić

© Nikola Tamindžić

Ovih dragocenih šest izdanja godišnje odlučili smo da posvetimo različitim temama, a da se tim istim temama bavimo iz mnoštva uglova i pristupa. Ovoga puta tema je Njujork, najintrigantniji grad na svetu u kome postoji mesto za svakog, ako ga zasluži ili mu se posreći. I jedno i drugo vredno je truda.

Skoro svaki čovek na planeti želi da poseti ovaj neobičan grad. Iako je on možda najfotografisaniji grad na svetu, te nam se čini da dobro poznajemo svaki njegov kutak, želja za sopstvenim doživljajem nadvladava sve. Naročito kod umetnika. Moglo bi se reći da svaki mladi umetnik treba barem neko vreme da provede u ovom gradu. Njegov hektički ritam života, pulsirajuća dinamika svakodnevice i gorostasni oblakoderi mame nas poput prelepe aždaje koja svakog časa može da nas proguta, ali i da ponosno pokazuje svoje sjajne krljušti.
Naše iluzije su jedno, a stvarnost drugo. Nažalost, još nisam posetila ovaj čudesni grad, ali vredno crpim utiske ljudi oko mene, prisvajajući ih kao svoje i stvarajući sopstvenu (izmišljenu) priču o gradu s najprepoznatljivijim logom NY. I kada smo već kod loga, čini se da je u Njujorku sve dobro dizajnirano, osmišljeno, upakovano, razume se – za tržište, uvek gladno senzacija i kiča. Tu je i neizbežan glamur koji, kao koprena obavija sve, nama običnim smrtnicima nedostižno, iz puke potrebe da misterijom i dobro upakovanim “stajlingom” održava u životu celu šaradu zvanu šou-biznis.

© Marko Savić

© Marko Savić

Iskustva iz prve ruke

A glavni predstavnik te sjajne i šarene maštarije svakako je moda i sve što u taj biznis ulazi. A to je jedan od najprofitabilnijih biznisa na svetu koji hrani milione sujetnih duša, ali i stomake armije zaposlenih. Nas zanimaju tvorci slika, pre svega onih nepokretnih koji sa stranica magazina, štampanih ili elektronskih, bilborda, malih ekrana kreiraju fantastično maštovite iluzije stvorene oko nekoliko krpica.
Neverovatna je moć fotografije, a spoj fotografije i tako moćnog grada stvara jezgro koje pokreće celu planetu. Da bismo vam približili ideju o tome šta znači živeti i biti profesionalno angažovan u Njujorku, ili pak samo posetiti ga i poneti impresije sa sobom koje traju ceo život, pripremili smo vam portfolio Nikole Tamindžića, koji je svoj poslednji ciklus posvetio baš Njujorku u seriji fotografija pod provokativnim nazivom “Fucking New York”. Tu je i portfolio Marka Savića, čoveka koji rado i često menja svoje prebivalište, i to na različitim stranama sveta, a čije tronedeljno putešestvije po Njujorku donosi neposredan i pronicljiv pogled na bizarnosti i neobičnosti njujorške svakodnevice.

© Dušan Jauković

© Dušan Jauković

Mlada krv

A tu je i kratak intervju sa četvoro fotografa mlađe do srednje generacije (Srđan Kalinić, Dušan Jauković, Milena Rakočević i Marko Sovilj), koji su se nedavno otisnuli put Njujorka, baš kao da su nekom mitskom barkom dospeli na obećanu zemlju koja pruža mnogo, ali i uzima isto toliko. Njihovi, tek sveži utisci, daju neposredan uvid u svu racionalnost i odličnu organizaciju posla koja od vas zahteva stručnost, ažurnost i, naravno, kreativnost.

Šlag na tortu jeste priča naše saradnice Jelene Matić o najpoznatijem Muzeju savremene umetnosti, koji je prvi na svetu otvorio svoje galerijske prostore fotografiji. Reč je, naravno, o muzeju koji, takođe, ima poznat logo – MoMA.
Nadamo se da ćete uživati u ovom putovanju ulicama Njujorka, kroz svet mode i umetnosti, i uporediti vaše impresije (imaginarne ili one prave) s izborom najboljih fotografija čitalaca nastalih u Njujorku, koje smo izabrali od preko dve stotine poslatih na naš poziv da daju svoje viđenje Njujorka.

 

© Predrag Mijailović

© Predrag Mijailović