Fotografija nedelje

Tema broja ReFoto 109 – ŽENE U DOKUMENTARNOJ FOTOGRAFIJI

© Anastasia Taylor-Lind/ Agencija VII - Sibirski supermodeli”
© Anastasia Taylor-Lind/ Agencija VII - Sibirski supermodeli”

© Anastasia Taylor-Lind/ Agencija VII – Sibirski supermodeli”

Iako danas ima puno žena fotografa, i taj broj vremenom raste, u dokumentarnoj sferi fotografije nisu toliko zastupljene, a u prvoj polovini dvadesetog veka na žene dokumentariste gledalo se kao na čudne, ali hrabre žene, spremne na svakakve ”ludorije” zarad dobre fotografije.

Autor jedne od najčuvenijih fotografija je žena – Dorotea Lang (Dorothea Lange). Fotografija se zove “Migrant mother” (Majka migrant) i snimljena je tokom velike depresije u SAD 1936. godine. Ne samo da ju je snimila žena fotograf već je i na fotografiji žena-majka s dvoje dece. Iako skrhana uslovima života i nemaštinom, njen pogled i govor tela govore o snazi i volji za opstankom. Ova fotografija ne samo što je najavila kraj krize, već i novu ulogu žene u društvu.

© Sanja Jovanović -”Tradicionalno venčanje”, 2013.

© Sanja Jovanović -”Tradicionalno venčanje”

Fotografski posao nije lak, traži puno odricanja, a neretko i teškog fizičkog rada ali daje puno toga. Pre svega, uzbuđenje, neizvesnost, dramu… rečju avanturu koja može da vas nagradi fantastičnim fotografijama, zapisima života i vizije, dokumentima istorije. Nekada glomazne fotoaparate, spor i komplikovan proces nastajanja fotografije zamenila je laka i svima dostupna digitalna tehnologija koja je omogućila veći upliv žena-fotografa u ovu neizvesnu sferu fotografije. Iako je tehnika rada postala mnogo lakša, teme su sve surovije, kao i svet u kom živimo. Ipak, ženski pogled kroz fotoaparat uvek sadrži empatiju, čineći tako svaku stvarnost humanom.

© Maja Stošić - ”Radionica četki”

© Maja Stošić – ”Radionica četki”

Ovaj broj posvetili smo upravo ženama fotografima i to iz različitih nivoa delovanja. Anastasia Taylor-Lind je profesionalni fotograf dokumentarista, član jedne od najboljih agencija na svetu – VII. Iako je tek prešla tridesetu, iza sebe ima veliki opus i rad na brojnim i ozbiljnim projektima, dok na projektu o depopulaciji stanovništva (na svetskom nivou), trenutno radi.
Tu je i portfolio Sanje Jovanović, na našim prostorima zapažene još tokom studija i dobitnika brojnih nagrada. Nov način života i okruženje nisu je odvojili od “stvarnog” života koji beleži s jednakom pasijom.
Treći portfolio predstavlja foto-amatera Maju Stošić koja je dokumentovala stare zanate shvatajući da je vrednost dokumentarne fotografije upravo u borbi protiv zaborava.