Putopisi

Turistički vodič za fotografe – Moračke planine i kanjon Mrtvice

Moračke planine, impresivni prostor između Nikšića i Kolašina, kao i kanjon reke Mrtvice spadaju u one fotografske snove koje sam godinama sanjao, ali su mi izmicali uprkos ogromnoj želji da tamo odem. Predeli van vremena, bez ljudi, veličanstvena prostranstva stenovitih vrhova, naizgled neprohodnih škrapina i vrtača, a onda bajkoviti pusti prostori udolina i travnatih strmih strana i vrhova, beskrajno prostranstvo pašnjaka i mirisnih trava, gde prednjači majčina dušica

Ovde nema električne energije i ugodnosti koje su čoveku postale dostupne zahvaljujući njoj. Posetioci, uglavnom planinari, spavaju u šatorima, hrane se „iz ranca“ (drugim rečima onim što su poneli od kuće), mada su okolni katuni puni najsočnijeg, najukusnijeg, najškripavijeg sira zvanog „škripavac“ (koji izgleda kao daleki rođak one uglađene okrugle i bucmaste lepotice zvane mozarella). Domaće pogače i razne pite od ručno razvijanog testa kulinarski su repertoar koji, na sreću, nije nestao. Kada čujete za ovo mesto i vidite fotografije nekih odvažnijih i organizovanijih ljudi, obično kažete sebi „teško je“. I kada vam razum kaže da razmislite, moj savet je da poslušate svoje srce.

Fotografije: Fadil Šarki

O tome kako do tamo stići, gde se smestiti kao i koje su neke od najfotogeničnijih lokacija Moračkih planina i kanjona reke Mrtvice, čitajte i saznajte u novom 112. broju ReFoto časopisa!

 

Author: Fadil Šarki