Putopisi

Turistički vodič za fotografe – UVAC

Kako stići

Jedan od načina je “magistralom” ka crnogorskom primorju preko Nove Varoši, Zlatara do Sjenice. Drugi je preko Golije i Ivanjice, takođe do Sjenice. Poseta prvom i najatraktivnijem Uvackom jezeru počinje od Sjenice, jer je nadomak ovog grada. Automobilom ili autobusom, svejedno. Ako idete svojim automobilom preko Ivanjice, ne morate ići do Sjenice jer skretanje do kampa Prevale s ovog puta je oko desetak kilometara ispred ovog grada. Postoji putokaz i ne možete ga promašiti. Odavde do kampa vodi makadamski put dužine oko 2 kilometra. Kamp, doduše, nije ono što zamišljate. To je više improvizovan prostor pored jezera gde možete podići svoj šator, a toaleti su iz vremena naših baka. Na raspolaganju imate česmu za umivanje. U kampu su neki ljudi dovezli svoje prikolice i tu se možete dogovoriti da se hranite.

Karta Uvca

Ovde, u Prevalama, možete dogovoriti obilazak reke i kanjona čamcima kao i posetu nekoj od pećina, za sada samo Ledničkoj pećini. Na tom putu čuvari će se zaustaviti na mestima gde su gnezda beloglavog supa, gde možete snimiti fotografije za pamćenje. Za mnoge, kolonije beloglavog supa mogu biti i glavni razlog dolaska. Ove, od pamtiveka kraljevske ptice raspona krila većim od tri metra, čiji let uzbuđuje čak i inženjere aeronautike. Njihov let rasterećen je bilo kakvog napora jer jedre po termalima – toplim vertikalnim stubovima vetra, prelazeći ogromna rastojanja, a da nijednom ne zamahnu krilima. Ovaj izlet traje oko 3 sata i kosta 900 dinara.

Beloglavi sup - let

Beloglavi sup

Vidikovac Molitva

Jedna od najposećenijih je staza od kampa Prevale do vidikovca “Molitva”, odakle su sve one nezaboravne fotografije koje viđate, a koje vam nudi i pisac ovog teksta koji je na njoj bio bar 20 puta, isključivo pešice iz različitih pravaca. Namerno naglašavam pešice jer se do ovog vidikovca prilično zamršenim seoskim i šumskim putevima može stići automobilom u letnjim mesecima i džipom u zimskim. Ako niste vični snalaženju u prirodi dobro je uzeti vodiča, mada je staza uočljiva i nije zahtevna. Odavde do “Molitve”, sa zadržavanjem na mestima koja su, takođe, svojevrsni vidikovci, treba oko 2,5 sata. U povratku nešto manje. Upozorenje za manje iskusne: ne krećite na ovu turu ako se sprema nevreme ili ako se spušta magla.

Author: Fadil Šarki