Putopisi

Turistički vodič za fotografe – UVAC

Druga strana kanjona

Na samom početku kanjona, u blizini kampa Previne, podignut je viseći most koji pomaže meštanima okolnih sela da bolje komuniciraju međusobno i s obližnjim gradovima. Kretanje ovom drugom obalom preporučujem samo iskusnim planinarima, a ako se dogovorite s vodičem bićete nagrađeni neverovatnim pogledima s leve strane kanjona čije su strme litice retki privilegovani pohodili. Posebna priča jesu sela s ove strane Gornje i Donje Lopiže, razbacani dragulji seoskih domaćinstava čiji se stanovnici obraduju svakom posetiocu. Ne postoji razlog kojim se možete odbraniti da ne svratite na domaću rakiju od šljive ili divlje kruške, pitu od sira ili heljdopitu. Ovi ljudi će vam otvorivši svoja vrata otvoriti i intimu svog doma. Nije mali broj onih koji su ovamo stigli s nekom kolonom planinara, a danas dolaze sami.

6. Kanjon i Pavlov most

Specijalni rezervat prirode Uvac

Uvac je zaštićeno prirodno dobro od izuzetnog značaja koji se zvanično zove SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE “Uvac”, o čijem staranju se brine Fond za zaštitu ptica grabljivica “Beloglavi sup”, sa sedištem u Novoj Varoši. Pre nego što pođete na put bilo bi dobro da posetite njihov zvanični sajt http://www.uvac.org.rs/index.html jer, ako je država nešto stavila pod zaštitu, onda tu postoje i propisi kojima se morate upravljati.
Naime, rezervatom pored beloglavog supa kruže – doduše još ne lete, i rendžeri koji se brinu o njemu. Brinu o tome da li ste, na primer, platili ulaz u rezervat u iznosu od 100 dinara. U suštini, nije dozvoljen boravak i kretanje rezervatom, a da pre toga niste upoznali rendžere sa ciljem svog boravka.

9.Beloglavi sup (2)

Beloglavi sup

Priča o beloglavom supu je zaista impresivna jer ovaj čistač prirode s neverovatno jakim imunim sistemom, održava lanac ishrane na veoma visokom i bezbednom nivou. A bio je veoma ugrožen. Na teritoriji uvackih jezera 1990. bilo je samo sedam jedinki ove retke ptice, praktično je bila pred izumiranjem. Srećom, 1994. godine osnovan je Fond za zaštitu ptica grabljivica i otvoreno je hranilište na koje se redovno iznose tela uginulih životinja i otpad iz klanice. Danas se na ovom području nalazi 67 gnezdećih parova, odnosno 300 jedinki, pa je tako kolonija ovih ptica postala jedna od najvećih na Balkanu!

Ako je prevashodni cilj vaše posete beloglavi Sup, onda je lokacija na kojoj se treba smestiti na suprotnoj strani od kampa Prevale, kod brane Uvackog jezera jer je najveće hranilište ove ptice na visoravni koja se nalazi iznad litica koje se pružaju iza brane i odakle sada počinje Zlatarsko jezero. (Najbliže ovoj lokaciji je domaćinstvo Gujaničić Miće i Ljubinke o kojem će biti reči u nastavku teksta).

Hraniliste

Čekajući hranu veliki broj ovih ptica smešta se na obližnje stene “pozirajući” mnogobrojnim fotografima koji sa Uvacke brane, uz pomoć dugih cevi od 1.000 mm, nastoje da snime uzbudljive fotografije. Neverovatan je prizor kruženja desetina ovih “jedrilica” iznad glava, dok čekaju da im rendžeri serviraju gozbu na hranilištu. Ako kontaktirate specijalni rezervat prirode i izrazite želju da odete na hranilište i odande fotografišete, bez brige, sigurno će vam izaći u susret. Nemojte činiti to na svoju ruku jer je zabranjeno.

Author: Fadil Šarki