Putopisi

Turistički vodič za fotografe – UVAC

Smeštaj, hrana, vodič

Nisam zaboravio ni one koji bi da dođu autobusom, nemaju šator i ne znaju ništa o Uvcu. Turističke organizacije s ovog prostora nemaju baš neku strategiju razvoja turizma, tako da je sve ostavljeno privatnom sektoru da se snalazi i organizuje. I dok sam se pre 15 godina dovijao kako da nađem smeštaj, danas je to mnogo lakše i udobnije. U Sjenici postoji nekoliko hotela koji nude dobar smeštaj, a naročito hotel u čiji kvalitet usluge smeštaja i ishrane sam se uverio više puta. To je hotel “Borovi” http://www.hotelborovi.net. Cene u ovom hotelu su sledeće:
Pansion – 3.000 dinara;
poluopansion – 2.600 dinara (po osobi). Prenoćište s doručkom u dvokrevetnoj sobi – 2.000 dinara;
Prenoćište s doručkom u jednokrevetnoj 2.300 dinara (po osobi).

I da ja ne bih negde pogrešio daću vam kontakt s osobom koja rukovodi udruženjem građana koje nudi usluge smeštaja, ishrane, vodičke službe po rezervatu, pa čak i po obližnjim planinama: Goliji, Jadovniku i Zlataru. Nude uslugu i prevoza džipovima po svim okolnim lokacijama, ukoliko odlučite da budete smešteni u nekom od hotela u Sjenici.
U pitanju je UG OZON iz Sjenice, kontakt osoba je Kovačević Sretko koji je istovremeno rendžer rezervata i koji poznaje svaku stopu ovog prostora.
0646305575, 063664084 , sretko.kovacevic@gmail.com

PRIVATNI SMEŠTAJ

Domaćinstvo Miće i Ljubinke Gujaničić

Nadomak brane na Uvackom jezeru, nalazi se selo Komarani i zaseok Gujanička mala na čijem se obodu, tik uz kanjon, smestilo domaćinstvo koje toplo preporučujem svim posetiocima ovog dela Uvackog jezera. Domaćinstvo koje se već više od decenije bavi seoskim turizmom pružajući usluge, u početku planinarima, a sada već i mnogim drugim uključujući mnogobrojne ljubitelje prirode iz inostranstva.

1. Domacinstvo porodice Gujanicic Mice i Ljubinke (1)

Vlasnici, bračni par Mića i Ljubinka Gujaničić, za sada imaju jednu posebnu stambenu jedinicu – brvnaru. Sastoji se od dve veoma prostrane dvokrevetne sobe, jedne četvorokrevetne u potkrovlju i zajedničkog kupatila i toaleta. Ne očekujte baš hotelski komfor ali zato cene nisu ni približne hotelskim. Kuća sa pet soba i velikim restoranom je u završnoj fazi izgradnje.
Prenoćište u dvokrevetnoj sobi (kupatilo i toalet su zajednički) košta 600 dinara po osobi. Pun pansion (tri obroka i prenoćište) košta 1.500 dinara po osobi.

Domacinstvo Gujanicic

Hrana – sve ono što ste zamišljali u autentičnoj seoskoj sredini, a koju ćete dobiti ovde. Ljubinka je Džejmi Oliver ovdašnjih prostora! Ono što njena mašta i ruke naprave od proizvoda koje sama gaji, teško je opisati rečima. I ono najvažnije, sve je organskog porekla po cenama koje su niže od svega čime vas prehrambena industrija truje u gradovima.
Na samo 100 metara od kuće nalazi se staza iznad kanjona s neverovatnim vidikovcima prema Zlataru, gde vas čekaju susreti s Beloglavim supovima kada se ujutru upućuju na hranilište ili u suton kada se vraćaju u svoja gnezda.

Do ovog zaseoka se stiže iz pravca Nove Varoši kada pre neposrednog ulaza u grad skrenete levo, putokazom ka selu Bozetići. Put je asfaltiran i nakon 15 kilometara putokaz vas upućuje levo, sada makadamskim putem ka selu Komorani. Na kraju sela, koje ima više desetina kuća, nalazi se ovo domaćinstvo.
Kontakt: Gujaničić Mića i Ljubinka, tel: 033 685 167033 685 167;  mob: 064 01 98 104064 01 98 104.

Gujanicka-mala-levo-nova-kuca-sa-pet-apartmana-i-restoranom-Mica-i-Ljubinka-Gujanicic--Doajeni-seoskog-turizma

Inače, iz Nove Varoši putem preko brane možete stići na desnu obalu Uvackog jezera, onog na kom se nalaze čuveni meandri, okolnim seoskim asfaltiranim putevima i potom se uključiti na magistralni put koji spaja Ivanjicu i Sjenicu i tako stići do skretanja ka kampu Prevale. Istina da ćete morati često da se zaustavljete pitajući meštane gde da skrenete iz ovog lavirinta, jer naprosto putokaza skoro i da nema.

5. Gujanicic domacinstvo

Author: Fadil Šarki