Putopisi

Turistički vodič za fotografe – UVAC

Domaćinstvo Velibora Šaponjića

Još jedno domaćinstvo u kom možete boraviti, nalazi se južnije, u donjem delu Uvackog jezera i u vlasništvu je Šaponjić Velibora. Kuća koja se nalazi nedaleko od obale jezera ima 4 sobe sa 11 kreveta i veliki podrumski deo koji je opremljen u etno stilu. Opremljenost soba je prilično skromna, a kupatilo i toalet su zajednički za sve sobe. Obzirom da vlasnik ne živi ovde, dogovor sa njim je moguć putem telefona, a ključ se nalazi kod komšija Šaponjić Radoslava i Slavenke koji žive u neposrednoj blizini. Postoji kuhinja koju možete koristiti ali mogućnost ishrane ne postoji, dakle morate poneti svoju hranu. Može se, doduše, kod meštana koji žive u tom zaseoku, naručiti sir, kajmak, kiselo mleko, pita i pogača… pa zar nije dovoljno?!

3. Domacinstvo porodice Saponjic (2)

3. Domacinstvo porodice Saponjic (3)

Za sada je tako ali preduzimljivi vlasnik ovog domaćinstva obećava bolje dane jer se uskoro sprema u penziju. U ovom zaseoku od četiri domaćinstva prepunom srdačnih i nasmejanih stanovnika, čekaju vas samo dobre vibracije. Kupanje u kristalno čistoj vodi jezera, vožnja čamcima do nekih od skrivenih uvala, ribolov, uživanje u melanholičnim sutonskim večerima. U dogovoru sa Lukovićima gostima ovog domaćinstva dostupni su izleti u Ledenu pećinu, Molitvu kao i obilazak jezera.
Prenoćište po osobi je 650 dinara. Kontakt: Šaponjic Veroljub, tel: 063 284 114063 284 114. Obzirom da vlasnik živi u Čačku potreban je prethodni dogovor oko rezervacije smeštaja.

8. Zaseok Saponjic

I za kraj…

Za one koji su spremni na avanturu, da lutaju, otkrivaju, hodaju i ćute. Za one kojima nije cilj da stignu do cilja već je cilj u samom lutanju, Uvac se nudi kao čarobna misterija boja, nepreglednog prostranstva gde jednu visoravan smenjuje druga, gde cvetne livade zamenjuje gotovo tropska šuma. Gde paukova mreža seoskih puteva ne znači da ćete zalutati jer će vas odvesti u samo naručje dobrih ljudi željnih da im neko dođe na prag kuće jer ovde su, uglavnom, ostali oni koji o gradskim ulicama gde životare njihovi potomci, govore kao o zatvoru u koji odu tek na par dana kad im se rode unuci.
Uvac je tu, nadomak naših mogućnosti, samo treba da “obuzdamo užurbanost svog uma, odreknemo se želja svog ega i uđemo u tišinu svog srca”!

Autor svih fotografija je Fadil Šarki, a fotografije su nastale u periodu od 2006. do 2014. Tokom ovog perioda, ovaj fotograf i planinar nebrojeno puta posetio je ovaj kraj vremenom upoznajući svaki delić fantastičnih predela, kao i njihove malobrojne ali gostoljubive i srdačne meštane.

Author: Fadil Šarki