U fokusu

U fokusu – najbolje fotografije čitala za mesec septembar

Tijana Jevtić, Užice "Infacrvene vizije"

Tijana Jevtić, Užice, ”Infracrvene vizije”

”Dok stvarate u domenu vidljivog dela spektra, tehnička potkovanost nije od presudnog značaja za uspeh jer su digitalni fotoaparati napravljeni tako da nadomeste većinu ”rupa” u znanju korisnika. Ali kada pređete u infracrveno područje, više ništa ne smete prepustiti osećaju, jer koristite magičan uređaj koji će zabeležiti ono što vaše oči nisu u stanju. Naravno, samo ako znate sve sastojke čarolije. Mesta na kojima sam bila desetinu puta, nanovo imaju privlačnu moć. Zabeležiti infracrvenog duha u prirodi, osećaj je koji ubrzava srce i mozak.
Pre mesec dana postala sam opsednuta željom da koristim ovu vrstu fotografske magije. Nakon početnog ”Kalimero” sindroma, tj. ”nepravda je to, u Srbiji nema načina da konvertujem fotoaparat i nabavim opremu”, uz pomoć nekoliko prijatelja a na osnovu uputstava, npr. sa: www.livepixel.com, obavljena je ”uspešna hirurška operacija” na starom telu fotoaparata Canon 300D. Ono što sam naučila o tehničkoj strani fotografije za te dve nedelje više je nego za ceo prethodni period stvaranja po ”osećaju”. Smatram da je snimanje IC digitalne fotografije najlepši način da se digitalnim fotoaparatom zabeleži crno-bela fotografija i time nastavljam tradiciju mog dede, majstora u toj oblasti.”

Tijana Jevtić, alijas Eclectic Eel, rođena 1976. – u godini Zmaja. Radi kao grafički dizajner u ”Digital studiju” u Užicu. Godine 2006. izdala je autorsku knjigu/slikovnicu ”Hrastopoštovanje” (Refoto br. 74). Održala je samostalnu izložbu fotografija ”I Dream” kao deo pratećeg programa XI jugoslovenskog pozorišnog festivala. Godine 2010. dobila je prvu nagradu za kolekciju na Prvom međunarodnom sajmu konjarstva ”Horseville” 2011. Uradila je ilustracije za ”Drinkmanov zabavnik” Zorana Filipovića (www.academica.org.rs). Prethodne godine istraživala je blacklight, infracrveni spektar. Radove u oblasti fotografije, ilustracije, crteža i kreativne montaže možete videti na http://eclecticeel.deviantart.com/.

ReFoto

Author: ReFoto