Aktuelnosti

Viki voli Zemlju: Najlepše svetske fotografije prirode bira i srpski majstor fotografije Milan Živković

Internacionalni izbor najlepših svetskih fotografija zaštićenih prirodnih dobara upravo se odvija zajedničkim radom članova žirija iz celog sveta. Jedan od izabranih članova međunarodnog žirija je i Milan Živković, fotograf, umetnik i dizajner.

Međunarodni tim koji organizuje svetski izbor, kontaktirao je Vikimediju Srbije da predloži člana žirija sa velikim iskustvom u oblasti fotografije prirode, a da nije žirirao nacionalno takmičenje. Izbor je nesumnjivo pao na uglednog foto-stručnjaka Milana Živkovića, koji je 18 godina radio kao fotograf i dizajner u Prirodnjačkom muzeju, potom kao urednik fotografskog programa Centra za kulturu u Kovinu, a zatim kao urednik časopisa Refoto. Sada je predavač u ReFoto studiju u školi fotografije. U Srbiji je ambasador kompanija Nikon i Profoto i vlasnik Didžigrafi sertifikata korporacije Epson.

Od 2005. radio je kao izvršni, a od 2012. je glavni urednik renomiranog časopisa posvećenog fotografiji – ReFoto. Dokumentovao je i ilustrovao veliki broj dešavanja, izložbi i publikacija vezanih za prirodu u zemlji i inostranstvu. Neprekidno populariše fotografisanje prirode i posebno makro-fotografiju.

Autor je šest foto-monografija, više stručnih i naučnih radova, kao i fotografskih projekata vezaih za prirodu koji su imali više od 100 postavki u preko 20 gradova kod nas i u inostranstvu. Svoje fotografije donirao je Zavijačnim i umetničkm zbirkama, Prorodnjačkom muzeju Beograd, Muzeju Vojvodine u Novom Sadu, kao i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Za naš blog otkriva da je svetskom žiriranju preostao još jedan krug glasanja, a nas je intresovalo i kakava nam je konkurencija i kako će se kotirati Srbija ove godine.

Kako Vam se čine fotografije koje predstavljaju izbor 36 zemalja (i UNESKOV projekat o biosferi)?

Veoma je zanimljivo to što je stigao veliki broj fotografija koje su do sada prošle nekoliko lokalnih i dva međunerodna kruga žiriranja. Sve ovo govori da ljudi postaju itekako svesni snačaja beleženja i očuvanja kako materijalne tako i nematerijalne baštine. Jasno je da je fotografija nekog predela koji predstavlja i poseban ekosistem realno jeste jedini način da se sačuva i prenese informacija o njegovom postojanju. A prikaz obih informacija na mestu koje je pristupačno svima, kao što je Vikimedija, svakako je najbolji način njihovog čuvanja.

Kolike šanse ima Srbija da ponovo osvoji prvo mesto (ili uđe u prvih 10)?

Nezahvalno je prognozirati bilo šta jer do kraja žiriranja ima još rada i sabiranja glasova tako da sada jedino možete da najvijate i da se nadate – ja moram da ostanem neutralan i nepristrasan. Koristimo ovu priliku da vam pokažemo pobedničku fotografiju konkursa Wiki loves Earth za prošlu godinu.

ReFoto

Author: ReFoto