Aktuelnosti, Teme

Whattaroll – on lajn časopis o analognoj fotografiji

Whattaroll cover
WHATTAROLL je internacionalni časopis za fotografiju nastao kao amaterski projekat troje entuzijasta koji su poželeli da svoje slobodno vreme i ljubav prema analognoj fotografiji pretvore u mediji koji promoviše fotografski zapis na filmu i stvore mesto na kojem će, s ostatkom sveta, deliti lična iskustva, ideje, shvatanja i radove.

Osnivači časopisa su Adrian Norbert Cuper (Poljska), Marta Huguet Cuardado (Španija) i Marko Slavković (Srbija). Njima su se ubrzo priključili i Kam Tom Yip (Velika Britanija), Michelle Rae (Sjedinjene Američke Države) ali i saradnici na časopisu Harun Osmanović (Francuska), Miloš Čubrilo (Srbija), Jelena Pajić (Srbija), Erin Emocling (Filipini), Alessandro (Italija).  Svi dolaze iz različitih delova sveta, drugačijih kultura, običaja… i upravo to je prednost i kvalitet više. Iako se većina saradnika nikada nije upoznala licem u lice I komunikacija teče putem interneta, ova mala družina funkcioniše kao dobar tim. Svi oni, zapravo su se okupili preko lomografske internet zajednice (Lomoography.com).

Whattaroll, Fotogrami by Jelena Pajić i Miloš Čubrilo

Periodika, teme, aktivnosti…

Whattaroll časopis, za sada, izlazi četiri puta godišnje, a vreme između dva broja ispunjavaju raznim informacijama I prilozima na društvenim mrežama poput Facebooka, Instagrama i Twittera.Tu su osmislili kvizove, upitnike i konkurse gde se svi zainteresovani mogu uključiti u različite diskusije na temu, postaviti pitanja ljudima koji se profesionalno bave fotografijom, čuti vesti iz sveta analogne fotografije ili pregledati portfolio radova „Heroja nedelje“.

Prvi broj časopisa Whattaroll, sa glavnom temom “Autoportret” (http://issuu.com/whattaroll/docs/whattaroll_issue_1_-_selfies) broji osamdesetak strana, ali s obzirom da je časopis, za sada, samo u internet izdanju, nema ograničenja što se tiče količine objavljenog materijala.

Whattaroll
Whattaroll časopis stvara mala ekipa kojoj sve ovo ne predstavlja posao već ljubav, a cilj im je da okupe što više kvalitetnih ljudi kako bi proširili znanje o analognoj fotografiji, a jednog dana možda će radni dan započeti u redakciji pripremajući štampano izdanje. Do tada, njihove virtualne adrese su:
whattaroll.tumblr.com

www.facebook.com/WHATTAROLL

twitter.com/WHATTAROLL

instagram.com/whattaroll

 

ReFoto

Author: ReFoto