Oprema

Xiaomi predstavio svoj prvi dron

Kineska kompanija Xiaomi zvanično ulazi i u poslovanje sa dronovima. Ona je postala poznata u veoma kratkom periodu, zahvaljujući kvalitetnim mobilnim telefonima, po izuzetno povoljnim cenama. Nakon telefona, Xiaomi je nastavio sa razvojem druge potrošačke elektronike, koja se odlično pozicionirala na svetskom tržištu. Sada je Xiaomi zvanično predstavio svoj prvi dron pod nazivom Xiaomi Mi Drone. Na prvi pogled, Mi Drone se ne razlikuje mnogo od standardnog quadkoptera, ima 4K rotirajuću kameru kao i daljinski upravljač sa držačem, na koji može da se postavi smartfon na kojem je moguće pratiti kretanje drona.

Xiaomi-dron-3

Xioami-dron-2

Ono po čemu se Mi Drone razlikuje od konkurencije je njegova modularnost. Tačnije, većina komponenti ovog nesvakidašnjeg drona može biti skinuta sa njega i dodata neka druga. Tako se, na primer, sa drona mogu skinuti i kamera i rotori, koji se mogu koristiti i odvojeno od drona za druge namene.
Mi Drone je opremljen baterijom od 5,100 mAh, koja omogućava duži let nego što je to slučaj kod konkurencije u istoj klasi. Ono što posebno izdvaja Xiaomi Mi Drone su i cene, koje su pristupačne čak i korisnicima sa manjim budžetom. Tako će Mi Drone sa kamerom koja snima video zapis u1080p će koštati oko 380 dolara, dok će dron sa 4K kamerom koštati oko 460 dolara.
Kao što je to i do sada bio slučaj, Xiaomi će prodaju započeti prvo u Kini, a zatim proširiti tržište i na druge meridijane. Kada će Mi Drone biti dostupan u Evropi još nije poznato.

Boris Bjelica

Author: Boris Bjelica