Tehnika

Z7 – Nikonov perfekcionista

Ako uzmete Nikon D850 i iz njega odstranite ono što ga čini D SLR fotoaparatom a ugradite elektronsko tražilo, nov senzor i nov procesor slike tada dobijete nov fotoaparat koji je najbolje što nudi nov Nikon Z sistem. Ono što pada u oči jeste da je fotoaparat očigledno manji a sve što je važno (bajonet i tražilo) je mnogo veće!

Pojava potpuno novog sistema kompanije Nikon svakako je bila povod za veliko komešanje na tržištu fotoaparata. Pogotovu tamo gde Nikon nije imao adekvatan odgovor na ono što su nudile konkurentske kompanije. Pokušaj da se sistemom Nikon 1 parira profesionalnim fotoaparatima bez ogledala (MILC – Mirrorless interchangeable lens camera) nije imao nikakvu šansu jer CX format senzora (15.86×13.20 mm) ima uslovnih mana. Te mane će se razvojem tehnologija verovatno promeniti jer danas veliki broj korisnika koji kupuju Dx fotoaparate jer im je prioritet korišćenje teleobjektiva a mogućnosti ISO kontrole nisu više u takvom zaostatku kao što je to bilo kada su se pojavili prvi fotoaparati sa ugrađenim Fx formatom senzora. Da se dobro razumemo, Nikon 1 je i dalje odličan izbor za sve koji žele dobar kvalitet slike, odličan kvalitet videa Full HD formata sa dimenzijama i težinom koje su neverovatno male. Dva Nikon 1 V1 fotoaparata koristim dugo i to skoro isključivo kao dve video kamere jer sa pet adaptera na njih mogu da montiram sve Non CPU Nikon F mount objektive, sve objektive sa Praktica M42 navojem, Minolta objektive, objektive sa 16 mm kino kamera kakva je na primer čuvena Bolex Paillard (i koji rade neverovatno dobro) a tu je i Nikon FT1 adapter za CPU autofokusne objektive. Ako mane znamo da pretvorimo u prednost onda će vam biti jasno šta dobijem kada na Nikon 1 V1 montiram 1000 mm MTO refraktorski teleobjektiv jer je krop faktor Cx formata 2.7x! Znamo za nekoliko producentskih kuća koje sistem Nikon 1 koriste za video snimanja a lep primer bio je i kratko low-cost putovanje prijateljice koja je imala ozbiljno ograničenje težine prtljaga i faktički jedino što je mogla da ponese bio je Nikon 1 sa par objektiva.

Nekoliko dana pre zvanične pojave imali smo priliku da u nekoliko gradova Srbije pokažemo zainteresovanim fotografima šta sve nov sistem donosi ali i da raspravljamo šta će sve biti moguće jer novi sistem donosi i nekoliko drastičnih promena. Ako o tome niste razmišljali Nikon F mount ili kako mi to prevodimo Nikonov bajonet priključak pojavio se sa prvim Nikon SLR fotoaparatima još davne 1959. godine. Samo nekoliko objektiva specifičnog sistema montaže (kao što su neverovatni fish-eye objektivi kakvi se danas ne prouzvode) nije moguće montirati na najmodernije Nikon D SLR fotoaparate i obrnuto. Više od 400 različitih objektiva bazirani su na bajonetu koji jedino Nikon i Pentax nisu promenili pojavom autofokusnih sistema. I sada smo došli do toga da je novi Nikon Z sistem bezogledalnih fotoaparata sve to promenio.

Prva stvar koju primetite kada u ruke uzmete Nikon Z jeste njegova veličina odnosno da se bolje izrazimo kompaktnost. Veličinom su sve (koji se toga sećaju) podsetili na legendarne Nikkormate ili Nikon FM fotoaparate. Ovo je postignuto time što više nema najvećeg i najkomplikovanijeg sklopa u fotoaparatu: ogledala i pentaprizme. Zahvaljujući tome udaljenost bajoneta od senzora koju poznajemo i pod imenom Flange distance smanjena je sa 46.5 mm na samo 16 mm (čak 1 mm manje nego na Nikon 1) i to otvara neverovatne mogućnosti konstruisanja novih i što je mnogo važnije manjih objektiva. Što se mene tiče godinama sam komentarisao kako je digitalna tehnologija svuda osim u fotografiji doprinela minijaturizaciji što je jednostavno videti ako jedan pored drugog stavimo na primer Nikon F3 i Nikon D3. Ovog puta izgleda da stižemo do fotoaparata koji će nam pružiti sve pogodnosti digitalnog uključujući tu i malu težinu i gabarite bez žrtvovanja bilo čega što imaju ogromni “profi” fotoaparati.
Još jedna važna stvar jeste tražilo koje je pomereno unazad tako da sa Z fotoaparatom nema udaranja nosa u ekran fotoaparata. Sledeća stvar koju mislim da ne spominjemo dovoljno jeste redukcija vibracija u kućištu tako da sada svim Nikon F objektivima možete sigurnije snimati “iz ruke”. Zanimljivo je rešenje koje kombinuje oba sistema: FZ adapter podržava redukciju vibracija u dve ose i kombinuje je sa tri ose unutar kućišta. Ako koristimo Nikkor Z objektive onda imamo redukciju vibracija u pet osa a ako koristimo manualne objektive onda redukcija radi u “samo” tri ose.

Što se tiče modela Z7 koji smo imali u rukama on je po svemu Nikon D850 bez ogledala i pentaprizme ali sa novim senzorom i procesorom slike. Kontrole su skoro identične a glavna razlika je pomeranje kontrolnih dugmića na zadnjoj strani sa leve na desnu stranu ekrana. Kao neko ko se ne oduševljava lako novotarijama takav zahvat nije bio problematičan, naprotiv lako je navići se na kontrole. Na promociji Nikon D850 fotoaparata u Skoplju rekao sam da bi ovaj fotoaparat bio odgovor na anketu (koja nije održana) gde bi svako napisao šta njegov idealan fotoaparat treba da ima. Sada mogu samo da konstatujem da je Nikon otišao i korak dalje i svojim korisnicima ponudio nastavak sistema koji je i osvedočene skeptike (gde spadam i ja) oduševio navedenim novotarijama. Ovde ima još mnogo toga na šta ćemo se tek navikavati a prednosti su elektronskog tražila: mogućnost da vidite efekat promene blende odnosno svetliju ili tamniju sliku, provera snimka u tražilu kada spoljašnje svetlo nije problem, bešumno fotografisanje…
Ono što bi mogli da postavimo kao pitanje a zašto nema jeste postojanje samo jednog slota i to za XQD karticu. Ipak ako realno razmislimo shvatimo da je sa velikim karticama i transferom snimaka iz fotoaparata u računar ili na neke od “oblaka” drugi slot samo deo naše navike da budemo sigurniji kada je tu. Mislim da delim mišljenje većeg broja fotografa a to je da bi bilo dobro da unutar fotoaparata postoji ugrađena memorija, paralelni bafer koji bi brisali kada smo sigurni da je sa fotografijama sve u redu. Sa današnjim cenama memorijskog prostora to ne bi bila nikakva investicija ali kao i obično ponešto ostaje i u domenu želje.