Fotografi

Zadivljujuće fotografije odumirućih plemena – Jimmy Nelson

Pre nego što nestanu

Fotograf Džimi Nelson (Jimmy Nelson) je proveo više od četiri godine dokumentujući 29 različitih kultura i plemena širom sveta koja su na rubu nestajanja, često u zabačenim delovima sveta, a koristeći svoj 50 godina star fotoaparat formata 4×5. Njegova knjiga ”Pre nego što nestanu” (Before they pass away) je ujedno i zbirka fotografija koje je Džimi napravio na ovom dugom putovanju, a njegove fotografije prikazuju plemena i njihove članove u, kako fotograf sam kaže, ”svoj njihovoj fantastičnoj etničnosti”.

Himba, Namibija

Himba, Namibija

 

Džimi Nelson je proveo po 2 nedelje u svakom od plemena i na taj način se upoznao sa njihovom tradicijom, dnevnim aktivnostima, ritualima i potom sve to zabeležio na jedan vrlo romantičan i glorifikujuć način. Ovakav pristup je bio nameran i vrlo svesno odabran, budući da je Nelson želeo da napravi ikonografske fotografije koje će veličati lepotu ovih ugroženih kultura i njihovog tradicionalnog načina života, glorifikujući ih na način na koji moderno društvo glorifikuje sebe.

 

Huli, Indonezija i Papua Nova Gvineja

Huli, Indonezija i Papua Nova Gvineja

 

Njegove fotografije detaljno prikazuju jedinstveni nakit, frizure i odeću plemena, ali takođe i okruženje u kome oni žive, kao i brojne druge elemente bitne za specifične njihove kulture.Po Nelsonovim rečima njegova misija je bila da osigura i obezbedi da svet nikada ne zaboravi ono što je nekada bio.
”Što je najvažnije, želeo sam da napravim  estetski ambiciozni, fotografski dokument koji će izdržati test vremena. Delo koje će postati jedinstveni etnografski zapis o svetu koji tako brzo nestaje.”