Objektivi

Zeiss Compact Zoom CZ.2 15-30mm T2.9

Zeiss Compact Zoom CZ.2 15-30mm T2.9

Pre desetak godina na nekom forumu pročitao sam fenomenalan tekst sa predviđanjima šta će biti, tada se činilo daleke 2014. godine, aktuelno u tehnologiji kada je foto-oprema u pitanju. Jedan od učesnika u diskusiji bio je vrlo kategoričan u stavu da će druga decenija 21. veka biti vreme pokretnih slika. Ono što se dešava pokazalo se kao tačno i kamera je našla svoje mesto u svakom uređaju, a video snimci su sveprisutni i kreiranje video sadržaja postalo je podjednako zastupljeno kao fotografisanje.

Kada je profesionalna kinematografija u pitanju, stvari nisu baš tako jednostavne i za vrhunski kvalitet se i dalje mora platiti mnogo pošto se u tom surovom svetu svaka greška i svako kašnjenje košta mnogo. Koliko taj kvalitet košta vidi se na primeru novonajavljenog Zeiss Compact Zoom CZ.2 15-30 mm T2.9 kinematografskog zum objektiva koji košta 17.900 evra. Ono što je kuriozitet Zeiss kinematografskih objektiva jeste činjenica da pokrivaju senzor 135 formata tj. mogu se koristiti i na Super 35 kamerama, ali se za neke scene mogu upotrebiti i na kamerama ili VDSLR fotoaparatima sa 35 mm senzorom. Iz kompanije tvrde da je novi objektiv spreman za 4K i da je u njemu implementirana najbolja tehnologija koju Ziess poseduje.

Šlag na torti svakako predstavlja i zaštita od prašine i vode, što na terenu predstavlja ogromnu prednost. Ukoliko ste zahvaljujući ovom tekstu prelomili i odlučili da je Zeiss prava stvar za vas, obradovaću vas vešću da je ovaj ultraširoki objektiv moguće kupiti u kompletu sa druga dva objektiva iz Compact Zoom porodice tj. sa CZ.2 28-80 mm T2,9 i CZ.2 70-200 mm T2,9 za svega 45.000 evra, a ukoliko živite u SAD ili Kanadi, to može da se podeli na 12 rata bez kamate i bez učešća, i ne, ne šalim se, iza ove pogodnosti stoji “lično” kompanija Zeiss.