Zanimljivosti

“Žisel”- festival filma i fotografije

I ove godine početak meseca avgusta rezervisan je za najdugovečniji festival filma i fotografije po imenu Žisel. Do sada je u Omoljici održano, ni manje ni više nego, 45. međunarodnih salona umetničke fotografije i 47. međunarodnih festivala amaterskog filma. Ukoliko kojim slučajem do sada niste čuli za Žisel njegova posebnost je u tome što svi radovi moraju odgovarati opštoj temi: život sela a i naziv festivala ustvari je akronim ove dve reči. Unutar te opšte teme nalazi se čitav spektar tema (portret, pejzaž, običaji, zanati, promene na selu, mladi na selu…) tako da fotografi koji žele nagradu za kolekciju fotografija moraju imati fotografije od kojih svaka odgovara nekoj od tih tema. To znači da nagradu neće dobiti kolekcija sastavljena samo od portreta ili samo fotografija pejzaža.

Ovogodišnji “fotografski” deo festivala Žisel karakteriše veoma dobar izbor radova od kojih je nastala izložba sa tačno 100 radova (ovaj broj je ustvari maksimum koji može da primi galerija) i ono što je veoma važno autori su se konačno oslobodili navike da na ovaj festival šalju samo crno-bele fotografije. Odnos je na ovom salonu skoro 1:1 – pre samo nekoliko godina imali smo situaciju da je od 100 fotografija samo jedna bila u koloru.

Pored uobičajenih nagrada (imena nagrađenih već smo objavili) a povodom 100. godina Nikona i uz podršku Epsona, specijalnu nagradu dobila je Ivana Nedeljković iz Omoljice. Ona je pored promotivnog materijala i par poklona dobila svoju fotografiju odštampanu Epson Ultrachrome HD pigmentnim mastilom na Hahnemühle Bamboo papiru i u formatu 42×70 cm.

Nakon otvaranja Salona usledila su otvaranja izložbi Eko foto i autorskih izložbi Ištvana Viraga (dobitnik zvanja FSS), Borisa Bjelice i Stanka Kostića.

Treba spomenuti i to da je par sati pre otvaranja Salona održana veoma zanimljiva tribina na temu foto-monografija koju su vodili Rajko Karišić i Milan Živković a “logistička” podrška bio je Đorđe Nikolić iz Grid studija u kojem su sve prikazane fotomonografije (izbor od petnaestak knjiga iz više nego bogatog opusa Rajka Karišića i šest do sada objavljenih foto-monografija Milana Živkovića) štampane po sistemu “print on demand”. Nakon tog događaja usledila je prezentacija nove knjige pod nazivom “Riđica”. Ova velika i bogato ilustrovana monografija, koju je osmislio i napravio Ljubinko Kožul, svojevrstan je omaž Riđici – njegovom rodnom mestu.

 

Sledeća dva dana trajao je filmski festival a sve što vas zanima o ovogodišnjem Žiselu možete videti u katalogu koji se (u .pdf formatu) nalazi na ovom linku: http://www.refoto.rs/katalog.pdf

.

ReFoto

Author: ReFoto