Saveti

Životinje i naša ljubav

Više fotografišemo kućne ljubimce nego partnere! Istraživanje kompanije ”Nikon” otkriva koliko je velika ljubav prema kućnim mezimcima.

[signoff icon=”icon-pin”]Pojava ”idealnog kućnog” fotoaparata Nikon D3200 bila je povod za veliko istraživanje o najzanimljivijim porodičnim motivima koje svi snimamo. Rezultati su više nego zanimljivi.

Kućni ljubimci potvrdili su svoj porodični status nakon rezultata istraživanja koji su pokazali da 85 odsto vlasnika smatra
kućnog ljubimca svojim najbližim članom porodice. Ustanovljeno je, takođe, da svoje dlakave prijatelje fotografišemo više nego partnere. Kućni ljubimci jesu omiljena tema fotografisanja (54 procenata), i definitivno ostavljaju snimanje partnera iza sebe i to čak na četvrtu poziciju. Partnera kao osobu koju najviše fotografišu navelo je samo 16 procenata ispitanika, dok pedeset četiri odsto navodi kako bi više volelo da vreme provodi s kućnim ljubimcem nego s decom, roditeljima (19%) ili bratom, tj. sestrom (22%).
Ovi podaci u skladu su s evropskim istraživanjem koje je ”Nikon” sproveo u 12 zemalja, kako bi propratio pozicioniranje na tržištu novog D-SLR fotoaparata namenjenog foto-amaterima – Nikona D3200.

S obzirom na to da ih izjednačavaju s porodicom, većina vlasnika kaže da svoje kućne ljubimce uključuje u svakodnevne aktivnosti. Šezdeset osam procenata vlasnika razgovara s njima kao da su ljudi; 31 procenat im dozvoljava da s njime deli krevet; a 48 odsto s njima deli hranu. Pedeset pet procenata vlasnika čak ostavlja uključen radio ili televizor kada izađu, kako bi njihovom kućnom ljubimcu pravio društvo. Kućni ljubimci nisu izostavljeni iz važnih događaja, tako da jedan od pet vlasnika kupuje poklone svojim vernim pratiocima, a jedan od deset vodi ih na odmor sa sobom.

Ispitanici su, takođe, otkrili da vole da svoje kućne ljubimce pokažu drugima i to na mobilnim ure­đajima, koji su najpopularnije mesto za čuvanje njihovih fotografija. Mobilni uređaji (telefoni i tablet računari), mesto su gde 66 procenata anketiranih čuva fotografije, a istovremeno 44 odsto ispitanika fotografiju kućnog ljubimca stavilo je kao pozadinu (desktop) na računaru, dok 40 procenata redovno šalje fotografije kućnih ljubimaca na društvene mreže.
Komentarišući ovo jedinstveno istraživanje, Karli Dejvidson (Carli Davidson), fotograf koji je svoj rad posvetila i specijalizovala se za fotografisanje kućnih ljubimaca, rekla je: ”Istraživanje je pokazalo koliko je važna uloga kućnih ljubimaca u porodičnom životu, stoga je razumljivo što želimo da ih snimimo i sa drugima, najčešće istomišljenicima, podelimo dragocene trenutke, kao što bismo to učinili sa detetom, bratom ili sestrom i partnerom. Često to radimo mnogo više sa kućnim ljubimcima.”
Bez obzira na sve do sada navedeno, snimiti origi­nalnu fotografiju ili video-klip kućnog ljubimca zaista je teško. Životinje ne možete kontrolisati na isti način kao ljude – one su uglavnom pokretni ciljevi, a izražavanje njihove ličnosti na fotografiji  pravi je izazov. Upravo fotoaparat D3200 predstavlja pravi alat – bilo da želite da snimite fotografije ili filmove – veoma je jednostavan za korišćenje, čak iako ranije niste koristili D-SLR fotoaparate. Ima brojne funkcije namenjene snimanju trenutka baš onako kako ste hteli, čak i pri slabom osvetljenju, na primer, snimak vašeg psa dok trči po parku. Postoje brojne metode i alati kojima možete poboljšati snimak ili fotografiju, ali dobar fotoaparat predstavlja odličan početak.

Pre nego što započnete snimanje nečijeg lju­bimca, saznajte na koje reči i zvuke reaguje. Udaranje o posudu za hranu uglavnom dovodi do reakcije, a i sâm pomen njegovog imena ili zvižduk može da izazove slatko naginjanje glave i uzbudljive izraze.
Pokušajte da snimite drugačije izraze različitim pomagalima. Ako fotografišete psa napolju, uzmite dugačak štap i jednom rukom igrajte se s njim, dok drugom rukom snimate. Dobićete zaista smešne izraze i scene dok pokušava da uhvati štap. Ako snimate mačku, zapamtite koliko mogu da se skoncentrišu na igračke. Možete pokušati da klatite pero na kanapu izvan kadra ili da bacate lopticu da je uhvati – ovo može da pruži neke vesele položaje mačke – ako fotografiju snimite u pravom trenutku.
Marina Gurević (Marina Gurevich), menadžer proizvoda za ”Nikon Europe”, komentariše: ”Jasno je da su kućni ljubimci važan aspekt porodičnog života i prirodno je da želimo da snimimo lepe fotografije i filmove koji prikazuju njihovu ličnost. Model D3200 je savršen fotoaparat za one koji žele ozbiljnije da se bave fotografisanjem i koriste D-SLR fotoaparate kako bi dobili visoko­kvalitetne fotografije svih porodičnih trenutaka. Možete dozvoliti da fotoaparat sam odabere podešavanja s funkcijama kao što su Automatski izbor scene, koja primenjuje najrelevantnije podešavanje, ili saznajte kako sami da napravite određeni snimak pomoću režima Vodiča. Vaš kućni ljubimac nikada neće izgledati bolje!”

Karli Dejvidson dala je savete kako snimiti odličnu fotografiju kućnog ljubimca:

[toggles behavior=”toggle”]
[toggle title=”Neka ljubimac zavoli fotoaparat”]Pustite ga da miriše i liže fotoaparat, ali nemojte zaboraviti da objektiv zaštitite od balavljenja poklopcem. Držite ga ispod kućnog ljubimca tako da deluje manje zastrašujući. Nagradite ga slatkišem kada priđe i pokaže interesovanje.[/toggle]
[toggle title=”Obavezno je dobro raspoloženje”]Životinje su intuitivne, one komuniciraju izrazima i jezikom tela, i instiktivno znaju da li ste raspoloženi da se zabavljate i zavisno od toga se ponašaju. Snimanje započnite željom da se dobro zabavite, pa će i oni hteti da se igraju s vama.[/toggle]
[toggle title=”Koristite trikove dresera”]Koristite trikove koji se primenjuju na obuci, posebno ako snimate pse. Da li vaš pas zna da se prevrće? Ako zna, snimite fotografiju dok leži na leđima. Primenite naredbu ”Miran!” dok snimate portrete. Skoncentrisaće se očekujući nagradu.[/toggle]
[toggle title=”Privucite im pažnju”]Iznad objektiva držite igračku kako biste im privukli pažnju. Budite na oprezu, neki kućni ljubimci krenuće naglo na igračku. Potrudite se da igračku s pištaljkom ne pritiskate često, životinje će izgubiti interesovanje ako shvate da neće biti nagrađene što reaguju na zvuk.[/toggle]
[/toggles]

[signoff]

Carli DavidsonKarli Dejvidson međunarodno je priznat i nagrađivan fotograf. Živi u Portlandu, SAD, gde svakodnevno radi s domaćim životinjama, kako za komercijalne projekte, tako i za sopstvene. Njene fotografije objavljivane su u časopisima: Vanity Fair, The New York Times, BBC, Huff-ington Post, The Daily Beast, Photo District News i ABC World News.[/signoff]

 

[signoff icon=”icon-book”]Istraživanje je sproveo ”Opinium Research”, maja 2012. Anketirano je 6.100 vlasnika kućnih ljubimaca u 12 evropskih država (Austrija, Belgija, Francuska, Holandija, Italija, Nemačka, Poljska, Republika Češka, Rumunija, Slovačka, Srbija i UK). Istraživanje je pokazalo da se ljubitelji životinja više odlučuju za čuvanje pasa (67%) nego mačaka (38%).[/signoff]